Drobečková navigace

Úvod > Ze života školy > Akce školy > 1000 let české historie během jediného dne

1000 let české historie během jediného dne



Žáci sedmých tříd se 4. října v rámci letošních dějepisných exkurzí dostali do oblasti Libochovicka, kde objevili více jak 1000 let starší české historie. Navštívili středověký hrad Hazmburk, keltské hradiště u Stradonic a prohlédli si majestátní Oldřichův dub v Peruci.

Nejprve se se svými třídními učiteli podívali na památný dub v Peruci. Oldřichův dub v Peruci je více jak 1000 let starý dub letní s majestátním téměř 10m velkým obvodem, pod kterým dle báje kníže Oldřich (vláda 1012 - 1033) potkal svou druhou ženu Boženu. Žáci se dozvěděli o sňatkové praxi za středověku v okamžiku, kdy žena nebyla schopna panovníkovi přivést na svět syna.

Druhou zastávkou bylo keltské hradiště ve Stradonicích, které vzniklo v 5. století př.n.l. a patří tak mezi nejstarší historická osídlení v našem kraji. Na valu bývalého 6 ha hradiště se nachází nízká, 6 m vysoká rozhledna s krásným výhledem na Poohří, České středohoří a část Krušných hor. Žáci si také vyzkoušeli odečíst přesný čas z místních slunečních hodin, tzv. Stradonek.

Poslední, již tradiční zastávkou našich exkurzí je středověký strážný hrad Hazmburk vypínající se majestátně nad jinak plochou krajinou kolem Libochovic. Za výstup na 418 m vysoký vrch Klapý byli sedmáci odměněni krásným výhledem.